Sırada lip balm var

Günlerdir internete yaptığım araştırmalar sonunda bugün balmumu kulanarak ilk lip balmımı yaptım. Sonuç: Oldukça amatör.

Öncelikle şunu söylemeliyim internette yüzlerce farklı yağ kombinasyonuyla yapılan lip balm tarifleri var. Ben aktarda bulduğum yağların kullanıldığı bir tarif seçtim. Yani tarife göre malzeme almadım, malzemeye göre tarif buldum ki o da hiç zor olmadı.

Lip balm yaparken genellikle katı kıvamını vermek için balmumu kullanılıyor. Kullanılmayanlar da var. Balmumundan uzak duracağım diyenler vazelinle de kendi lip balmlarını yapabilir. Ben ilk olarak içinde balmumu olan tarifi anlatacağım. Internetteki tarifi uyguladım ve bu tarifin bazı hatalara yolaçtığını gördüm. Aşağıda anlattığım o hatalara göre tarifi kendimce revize ettim. Yine de tarifi yaparken ilk sefelerde amatörlüğünüz mutlaka olacaktır. İlk deneyiminize göre kendi tarifinizi oluşturunca daha iyi sonuç alacağınızdan eminim. 

1-1,5  Yemek kaşığı balmumu rendesi

2 Yemek kaşığı hindistan cevizi yağı,

2 Çay kaşığı  tatlı badem yağı

5-6  Damla nane yağı

Balmumunu bain marie usulü erititikten sonra içine yağları ekleyin, renk katmak isterseniz kullanmadığınız kırmızı ya da pembe bir rujunuzdan bir parça keserek karışımın içinde eritin. Buna simli açık renk göz farı kırıntıları da ekleyebilirsiniz. Böylece parıltılı bir renk oratay çıkacaktır. 

Kokulu yağınızı ise karışımı ocaktan aldıktan sonra ekleyin ki kokusu uçmasın. Ben organik nane yaprağı yağı kulandım.

malzemeler

Yaptığım hatalar:

Balmumu fazla geldi. bu nedenle  lip balm sürülmesi zor oldu, daha çok lip stick kıvamına yakın oldu. 

Nane yağı fazla oldu. Esansı damlatırken varsa şişenin ağız kısmındaki kendi damlalığına aldanmayın bir anda beklentinizden fazla miktarda dökülebilir. Harici bir damlalıkla karışımınıza daha kontrollü ekleme yapabilirsiniz. Ben bu hataya düştüm ve istediğimden birkaç damla fazla aromatik yağ koymuş oldum. 

İçine koyduğum rujun rengi ya da miktarı yetersiz kaldı.Karışım katılaşınca renk her zaman koyduğunuz rujun daha açık bir tonu oluyor. 

Karışımı kutuya aktarmak için şırınga yerine kaşık kulandım. Kutuya karışımı aktarırken şırınga kullanmanız ise yüzeyinin daha pürüzsüz ve görsel olarak daha güzel olmasını sağlayacaktır.  

Şimdi de karışımın içinde kulandığımız malzemenin özelliklerinden biraz söz edelim. 

Hindistan cevizi yağı: Cildi besleme ve nemlendirme özellikleriyel antioksidan özeliğe sahip. Dermatit, egzama ve benzeri cilt hastalıklarına iyi geliyor. 

Tatlı badem yağı: Cilde iyi gelen E ve D vitamini ile kalsiyum ve magnezyum minerallerini içeriyor.  Kuru dudakların nemlendirilmesine ve dudaktaki çatlakların iyileşmesine yardım ediyor. 

Nane yaprağı yağı: Ağrı ve yorgunluk giderici, ferahlatıcı ve tazeleyici. (Benim kullandığım marka Happy Moments)

Not: Konuyla ilgili uzmanlığım yok. Tarif yalnızca internetten yapılmış bir derlemedir.  Ürünün içindeki malzemeler çeşitli cilt tiplerinde ve bünyelerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Dudağınıza uygulamadan önce elinizde küçük bir bölgede denemeniz faydalı olabilir. 

“Sırada lip balm var” için 3 yorum

  1. merhabalar…sabunlarla ilgili arama yaparken blogunuzla karşılaştım. boş vakitlerim için eğlenceli bir uğraş olabileceğini düşünüyorum. sabun yapımı icin herhangi birkursa katılıp katilmadiginizi merak ettim. bu işe başlamak için cesarete ihtiyacım var. evde kendi kendimize bu işi başarabilir miyiz???

    Beğen

    1. Merhaba, sabun yapmak gerçekten çok eğlenceli ve sanıldığı kadar da zor olmayan bir iş. Eğer “cold proccess” yöntemiyle yapılan tamamen doğal sabun üretmek istiyorsanız o biraz daha zahmetli. Ancak hazır sabun bazlarını mikrodalga fırında ya da ocakta benmari yöntemiyle eriterek sabun yapmak çocuklarla bile yapabileceğiniz keyifli bir aktivite. Ben sabun yapımını tamamen kendi başıma öğrendim. Kursa gitmedim, kitap dahi okumadım. Çünkü internette konuyla ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorum. Youtube bu konuda çok güzel bir kaynak. Youtube’da (umarım en kısa sürede açılır) Türkçe veya İngilizce “sabun”, “sabun yapımı”, “soap”, “soap making”, “melt and pour soap” diye arattığınızda çeşitli videolar çıkıyor. Bunları izleyerek süreci anlamanız mümkün. Türkçe kaynak isterseniz de sabunatolye.com sitesinde çeşitli projeler var. Bazıları videolu, bazıları resimli olan bu projelerin hepsi uygulaması kolay ve eğlenceli projeler. Farklı tasarımlar ve örnekler görmek isterseniz aynı anahtar sözcüklerle Pinterest’te de arama yapabilirsiniz. İnterneti aktif şekilde kullanırsanız başka hiçbir kaynağa ihtiyaç duymadan bu işi kolayca öğrenebilirsiniz ve kesinlikle kendi kendinize başarabilirsiniz.

      Beğen

      1. ben dekoratif sabun yapmak istiyorum, eşe dosta hediye amaçlı. anasınıfı öğretmeniyim ve dediğiniz gibi çocuklarla da yapılabilecek bir aktivite. sizin yaptığınız sabunları görünce çok şevklendim. biraz araştırıp sipariş vermeliyim hemen. ilginiz için teşekkürler…

        Beğen

Yorum bırakın